20 January 2021

Koel geel, dat bestaat niet!

Geel: er is geen andere kleur die zoveel tegenstrijdige reacties oproept.

Geel is een warme kleur met nuances die soms koeler overkomen: zoals vanillegeel, pastelgeel, citroengeel... Geel waaraan veel wit werd toegevoegd komt koeler over maar blijft warm.

De kleur geel is een kleur die moeilijk of zelfs helemaal niet goed bij iemands huid past.  Ze straalt een gele weerschijn af op de huid waardoor de gele ondertoon benadrukt wordt.

Bij een gebruinde huid is geel perfect.  De melanine zorgt voor een huidskleur die in de oranje kleurfamilie te vinden is.

1. Geel en het menselijk oog

De gele kleur bevindt zicht in het spectrum van het zichtbare licht tussen groen en rood. Dit zie je ook zo in de kleuren van de regenboog. Deze kleur wordt dan ook waargenomen door de kleurkegeltjes in ons oog voor enerzijds groen en anderzijds oranje/rood.

Voor codering in computersystemen die werken met RGB (rood-groen-blauw)-codes, zal geel dus voorkomen met hoge waardes voor rood en groen en heel lage waardes voor blauw. 

2. Psychologie van geel

Geel is een kleur die energie uitstraalt en associaties met zonlicht en nieuw leven heeft.  Het is optimistisch en doet denken aan de lente.  

Gele voedingsmiddelen doen denken aan gezondheid: citroenen, aardappelen, maïs, honing, kurkuma...   Geel met een gouden schijn straalt luxe uit.  

Geel wordt ook geassocieerd met gif, nijd, zuur en bitter en met ziekte ( geelzucht) die betrekking op lever en gal hebben.

3. Geel gemengd

Wanneer je wit aan zuiver geel toevoegt, wordt het frisser en komt de kleur zachter over.  

Op het moment dat je zwart aan geel toevoegt, zal ze snel haar stralingskracht verliezen.  Ze komt dan steeds groener over.  Veel geeltinten hebben een groene schijn die zichtbaar wordt onder een lichtbron.  Zo zal een gele trui overdag mooi zijn en 's avonds bij kunstlicht veranderen in een groene draak.  

Geel waar wat rood werd onder gemengd, voorkomt de groene schijn en oogt warmer zonder naar oranje over te hellen.

3. Geel gecombineerd

Combineer je geel in je outfits met :

  • oranje en rood dan krijg je een extroverte uitstraling van levensvreugde, vrolijkheid en plezier.
  • lichtgeel, lichtblauw en roze dan kom je vrouwelijk over en straal je vriendelijkheid en zachtheid uit (niet voor iedereen weggelegd).  
  • zwart dan krijg je een combinatie die staat voor gevaar.  Gevaarlijke situaties worden vaak aangeduid met het gebruik van geel.  Zwart en geel worden internationaal gebruikt om gevaarsborden voor giftige, ontvlambare stoffen en radioactieve stoffen aan te duiden.


Is geel een kleur voor jou?  Draag je graag geel of juist niet?

Vind je het moeilijk om de juiste kleurcombinaties te vinden die je doen stralen, maak dan een afspraak voor een kleuranalyse bij Corestilo.

Van harte welkom,
Anne

Meer items
Koel geel, dat bestaat niet!

Koel geel, dat bestaat niet!

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x