21 januari 2021

Wat lezen we af uit de kledingkeuze tijdens de inauguratie?

Speciale gelegenheden zijn een geweldige kans om kleding te dragen die vertelt wie je vertegenwoordigt en waar jij voor staat!

Tijdens de inauguratie van Joe Biden werd de liefde en toewijding voor Amerika duidelijk in de verf gezet. Niet alleen met de toespraken maar ook door de outfits.

Joe Biden verscheen in een donkerblauw maatpak, wit overhemd en donkerblauwe overjas van Ralf Lauren. Van zelfsprekend droeg hij een oceaanblauwe  stropdas die perfect paste bij de outfit van Jill.
Dat blauw de kleur is van de Democraten zal hierbij zeker een rol gespeeld hebben.
Blauw wordt geassocieerd met eerlijkheid, betrouwbaarheid, diplomatie, betrokkenheid, bemiddelen en goede communicatie.

Jill Biden koos voor een ontwerp van Alexander O’Neil van het New Yorkse modelabel Markarian. Net zoals Michelle Obama, wil Jill Biden vooral jonge Amerikaanse ontwerpers steunen. Haar oceaanblauwe jas en bijhorende jurk waren een wel overwogen keuze.
De kleur staat voor vertrouwen, geloof en stabiliteit.
De turquoise tinten staan voor creativiteit en vernieuwing.
De mooie mantel was versierd met Swarovski-kristallen die prachtig schitterden in het licht.

Ook over het ontwerp is zeer goed nagedacht. Jill’s wollen tweed jurk had een chiffon lijfje met een halslijn die verfraaid is met Swarovski parels en – kristallen die een bloemenpatroon vormen. De fluwelen sjaalkraag en manchetten zorgden voor het contrast.  Ook de knopen en zakafboordingen waren in fluweel afgewerkt. Samen met de blauw lederen handschoenen, pumps en clutch vormden ze een perfect ton-sur-ton geheel. Het gebruik van verschillende materialen als tweed, fluweel, zijde en chiffon reiken verschillende tinten aan. De tweed-set herinnert aan de mode van een vorig politiek tijdperk, een betrouwbare look die ook de koningin van Engeland als decennia heeft gediend. De outfit past perfect bij haar ogen en haarkleur, maar zeker ook bij haar persoonlijkheid en dat is heel belangrijk.

’s Avonds droeg de First Lady een ivoren jas gemaakt van kasjmier met dubbele rij knopen en geborduurde bloemen. Haar zijden wollen cady-jurk ( ook in ivoor) bevatte borduursels die de federale bloemen weerspiegelden uit elke staat van de Verenigde Staten. Samen met de ivoor lederen handschoenen, de licht metallic roze pumps en mondmasker met dezelfde bloemenborduursels was dit een perfect geheel. Dit alles was van de hand van Gabriela Hearst. Ivoorkleur staat haar beeldig. Veel mooier dan wit. Psychologie van deze kleur: vertrouwen in de toekomst.

Het paarse ensemble van Kamala Harris stond haar  fantastisch.
Daarenboven bracht ze met deze paarse kleur een belangrijk symbool naar voren: “Politieke eenheid, Amerikaanse samenhorigheid”. Paars verkrijg je door rood ( Republikeinen) en blauw (Democraten) te mengen. Met deze kleur verwees ze gelijktijdig naar Shirley Chisholm, de eerste zwarte vrouw die in het congres verkozen werd in 1972. Zij was ook de eerste zwarte vrouw die zich kandidaat stelde voor het presidentschap en paars was hierbij haar campagnekleur. Kamala deed een beroep op Christopher John Rogers en Sergio Hudson. Dit zijn twee jonge Afro-Amerikaanse ontwerpers.

Harris droeg er een mondmasker, lederen handschoenen en pumps in de zwarte kleur, een stevig contrast wat zij zeker aankan. Het dragen van paars staat voor deskundigheid. Mensen die graag paars dragen hebben doorgaans hogere idealen en een grote geestelijke kracht. Veelal hebben ze artistieke talenten, waardoor ze geregeld dingen op een bijzondere, aparte manier doen.

Het ontwerp van de outfit die ze droeg, was volkomen vertrouwd.
Haar jas met gekerfde revers, met knopen gevoerde manchetten en sluiting met twee knopen, leek opvallend veel op de colberts die we Harris jarenlang hebben zien aantrekken.
Zo bleef ze trouw aan haar ongecompliceerde stijl zonder onnodige versieringen. De eenvoud van de jurk eronder was tactisch slim. Zo kwamen haar kenmerkende parels volledig tot hun recht. Haar parels zijn een ode aan haar studentenvereniging: Alpha Kappa Alpha Sisterhood. De parels zijn ontworpen door de Puerto Ricaanse – Amerikaan Wilfredo Rosado. Op Instagram vond je hashtag #pearlsforkamala met foto’s van vrouwen die trots waren op de beëdiging van Harris.
Een krachtig gebruik van mode !

Ook Hilary Clinton koos voor Ralf Lauren en een paars maatpak met aubergine jas.

Michelle Obama deed ook beroep op de Afro-Amerikaanse ontwerper Sergio Hudson. Voor Michelle geen jurk maar wel een rolkraagtrui met ruimvallend broek en brede ceintuur met een prachtige lange mantel in pruim-Bordeaux.
Michelle werkte af met lederen handschoenen, pumps en mondmasker in het zwart.
Zij heeft altijd haar modekeuze  zeer vakkundig ingezet om haar waarden te delen en tegelijk jonge  Amerikaanse ontwerpers te promoten.

We zagen heel wat monochrome looks die absolute verfijning uitstraalden.
Zelfs bij de kleindochters van Biden.
Elke look werd geaccentueerd door bijpassende handschoenen en gezichtsmasker.

Nemen we de afbeeldingen van alle jassen samen, dan zien we een regenboog aan kleuren in de trends van dit seizoen.

De muzikale gasten kozen voor de kleuren rood, wit en blauw; als verwijzing naar de Amerikaanse kleuren. Lady Gaga die het nationale volkslied vol overtuiging zong, droeg een lange baljurk met donkerblauw bovenlijf met grote gouden vredesduif en een rode uitgebreide A-lijn rok met lange sleep. Een ontwerp van Schiaparelli Haute-Couture. Jennifer Lopez droeg een volledig wit broekpak met lange vest en wijde broek met parels en kettingen van Chanel.

De jonge dichteres Amanda Gorman, was een opvallende verschijning met haar ontroerende gedicht: “The hill we climb” en haar outfitkeuze. Zij koos voor een geel zonnige jas van Prada, een wit popeline overhemd, een zwartlederen kokerrok, zwarte laarzen, een rood mondkapje en een rode diadeem. De juwelen die ze droeg, kreeg ze van Oprah Winfrey, die een grote fan van haar is.
Haar gele jas was een perfecte match met het gedicht dat ze bracht: “er is altijd licht, als we maar dapper genoeg zijn om het te zien, om het te zijn!”
De prachtige mantel in de gele kleur stond haar beeldig. Een krachtig keuze!
Personen die graag geel dragen zijn warm, hartelijk, optimistisch, rationeel, ruimdenkend, intelligent en ordelijk. Zij hebben een duidelijke focus ( zij wil graag president worden), zijn vol zelfvertrouwen en nieuwsgierig. Daarbij is geel samen met grijs dit jaar uitgeroepen tot de kleur van 2021!

Een schril contrast met de outfits van Bernie Sanders en Elisabeth Warren.
Zij kwamen in doodgewone donzen winterjassen.
Bernie had zelfs zijn gebreide handschoenen aangetrokken.
Goed tegen de ijzige kou in Washington, maar niet geschikt voor deze plechtigheid.
Door hun outfitkeuze lijken ze er niet bij te horen.

Melania verliet het Witte huis in een zwart mantelpak van Chanel.  Bij aankomst in Florida droeg ze een uitbundige, vrolijke lange jurk.  Terwijl Trump probeerde  te wuiven, kon het Melania duidelijk niets meer schelen en stapte ze resoluut naar de auto.  Voor haar is het duidelijk meer dan genoeg geweest.

De kleding van de First Lady is een visitekaartje.  Zij kan soms andere doelgroepen bereiken dan haar man.  Het doet er zeker toe wat zij draagt.  Amerika wil dat de First Lady aansluit bij het volk.  Iets wat Michelle Obama perfect in de praktijk zette.

Melania deed het niet, daarop kreeg ze heel wat kritiek.  Iedereen herinnert zich de beelden van het bezoek aan Texas getroffen door water.  Ze kwam er toe op stiletto’s  Ze had meer betrokkenheid getoond door te arriveren met rubberen regenlaarzen. Of het bezoek aan een immigrantencentrum met een jas waarop stond “I really don’t care”.

Het absolute stijlicoon onder de First Ladies blijft Jacky Kennedy met een uitgesproken nette en mooie stijl die tegelijkertijd toegankelijkheid uitstraalde.  Haar kledingstijl is nog steeds een inspiratiebron voor velen.

Kleding communiceert wel degelijk!
De outfits die je draagt zijn belangrijk.
Ben jij onzeker over je uiterlijke presentatie?
Wil je graag meer zichtbaar worden in een stijl die perfect bij je persoonlijkheid past zodat jij je comfortabel voelt en meer zelfvertrouwen uitstraalt?
Neem dan contact op met Corestilo voor een stijlanalyse.

Van harte welkom,
Anne

Meer items
Wat lezen we af uit de kledingkeuze tijdens de inauguratie?

Wat lezen we af uit de kledingkeuze tijdens de inauguratie?

Deel met je vrienden:
Meer items

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x